Wędrówka jest: przygodą dla życia, ucztą dla serca, poznaniem dla intelektu. Alicja Feter

Cykl tatrzański

Oto zestawienie poszczególnych filmów pełnometrażowych z części tatrzańskiej "Tatry Polskie - zwiedzaj, poznawaj, chroń", wchodzącej w skład całej serii filmowej "Korona Górskich Parków Narodowych w Polsce". W tej właśnie kolejności będziemy realizować plan filmowy całego tatrzańskiego cyklu serii:

Film 1 z 10.

Rejon Doliny Chochołowskiej

Dojście Doliną Chochołowską do schroniska na Polanie Chochołowskiej, zakwaterowanie, posiłek.

Wędrówka (ok. 7godz.): schronisko (1146m n.p.m.) Grześ (1653m n.p.m.) Rakoń (1653m n.p.m.) Wołowiec (2064m n.p.m.) Dolina Wyżnia Chochołowska, powrót do schroniska

Część o Tatrach Polskich będzie się składać z 10-u pełnometrażowych odcinków filmowych, trwających minimum jedną godzinę, do półtorej godziny, każdy. Pozwoli nam to z wielogodzinnej wędrówki dziennej, pokazać najważniejsze i najpiękniejsze elementy danego szlaku, na które warto zwrócić uwagę, gdy przemierza się go osobiście.

Film 2 z 10.

Polana Chochołowska – Hala Ornak

Wędrówka (ok. 7 godz.):

Polana Chochołowska (1146m n.p.m.) Szlak Papieski i Doliną Jarząbczą na Trzydniowiański Wierch (1758m n.p.m.) zejście do Doliny Chochołowskiej k/Gajówki TPN, przez Przełęcz Iwaniacką (1459m n.p.m.) do schroniska na Hali Ornak (1100m n.p.m.)

Film 3 z 10.

Hala Ornak – Hala Kondratowa

Wędrówka (ok. 9 godz.):

Hala Ornak (1100m n.p.m.) Smreczyński Staw (1226m n.p.m.) powrót i Doliną Tomanową do Chudej Przełączki (1853m n.p.m.) Czerwone Wierchy: Ciemniak (2096m n.p.m.) Krzesanica (2122m n.p.m.) Małołączniak (2096m n.p.m.) Kopa Kondracka (2005m n.p.m.) Przełęcz Kondracka (1725m n.p.m.) Wyżnia Przełęcz Kondracka (1780m n.p.m.) Giewont (1895m n.p.m.), powrót do Przełęczy Kondrackiej (1725m n.p.m.) skąd do schroniska na Hali Kondratowej (1335m n.p.m.)

Film 4 z 10.

Hala Kondratowa – Polana Kalatówki

Wymarsz z hali Kondratowej do Hotelu Górskiego na Polanie Kalatówki – zakwaterowanie

Wędrówka (ok. 7 godz.):

Polana Kalatówki Ścieżką nad Reglami do Czerwonej Przełęczy (1303m n.p.m.) Sarnia Skała (1377m n.p.m.) zejście i dalej Ścieżką nad Reglami na Halę Strążyską i pod Wodospad Siklawicę, powrót i Doliną Strążyską do Drogi pod Reglami, Drogą pod Reglami do Doliny Białego, Doliną Białego do Ścieżki nad Reglami, Ścieżką nad Reglami do Hotelu Górskiego na Polanie Kalatówki

Film 5 z 10.

Polana Kalatówki – Dolina Pięciu Stawów Polskich

Wymarsz z Hotelu Górskiego na Polanie Kalatówki do Kuźnic (dolna stacja kolejki linowej) i kolejką na Kasprowy Wierch (1987m n.p.m.) (30 min.)

Wędrówka (ok. 5 godz.):

Kasprowy Wierch (1987m n.p.m.) Sucha Przełęcz (1950m n.p.m.) Beskid (2012m n.p.m.) Przełęcz Liliowe (1952m n.p.m.) Świnicka Przełęcz (2050m n.p.m.) Świnica (2301m n.p.m.) Przełęcz Zawrat (2159m n.p.m.) Dolina Pięciu Stawów Polskich schronisko

Film 6 z 10.

Dolina Pięciu Stawów Polskich – Morskie Oko

Wędrówka (ok. 5 godz.):

Dolina Pięciu Stawów Polskich, Szpiglasowa Przełęcz (2110m n.p.m.), Dolinka za Mnichem (1800m n.p.m.), Morskie Oko (1393m n.p.m.), schronisko (1406m n.p.m.) – zakwaterowanie

Spacer wokół jeziora /w tym wspięcie się nad brzeg Czarnego Stawu nad Morskim Okiem (1583m n.p.m.) / (ok. 2 godz.)

Film 7 z 10.

Morskie Oko – Stara Roztoka

Wędrówka (ok. 5 godz.):

Morskie Oko (1393m n.p.m.), zboczem Opalonego Wierchu (2124m n.p.m.), do płaśni Nad Kępą, Świstowa Dolinka, Kopa, zboczem Opalonego Świstówką do Doliny Pięciu Stawów Polskich, wodospad Siklawa w Dolinie Roztoki, Wodogrzmoty Mickiewicza, Stara Roztoka - schronisko

Film 8 z 10.

Stara Roztoka – Hala Gąsienicowa

Wędrówka (ok. 6 godz.):

Stara Roztoka (1031m n.p.m.), Wodogrzmoty Mickiewicza, Polana pod Wołoszynem, Czerwone Brzeżki, Rusinowa Polana, Gęsia Szyja, Rówień Waksmundzka, Hala Gąsienicowa, „Murowaniec”

Film 9 z 10.

Hala Gąsienicowa – Kuźnice

Wędrówka (ok. 7 godz.):

Hala Gąsienicowa „Murowaniec”, Czarny Staw Gąsienicowy (1622m n.p.m.), Zmarzły Staw (1787m n.p.m.), powrót i do Przełęczy Karb (1853m n.p.m.), Zielony Staw (1672m n.p.m.), „Murowaniec” (wykwaterowanie), Przełęcz Między Kopami (1499m n.p.m.), Dolina Jaworzynka, Kuźnice