Wędrówka jest: przygodą dla życia, ucztą dla serca, poznaniem dla intelektu. Alicja Feter

Tatrzański Park Narodowy

Zdjęcie wykonano ze szlaku niebieskiego z Kuźnic na Skupniów Upłaz
Widok na Polanę Kalatówki, nad którą wznosi się wschodni fragment Giewontu

Przesłanie tego filmu jest oczywiste. Poprzez jego publikację pragniemy zachęcić Ciebie, jako amatora górskich wycieczek do tego, byś wyszedł poza ramy zwykłej turystyki górskiej i stał się orędownikiem przyrody tatrzańskiej - Miłośnikiem Tatr Polskich.

Wędrując reglowymi wzniesieniami Tatr Zachodnich i otwartymi przestrzeniami Tatr Wysokich, jesteśmy świadkami różnorodności przyrodniczej i osobliwości Tatr Polskich. Ten zachwycający zakątek świata zasługuje na to, by chronić go przed zniszczeniami, jakie niesie ze sobą cywilizacja i postęp techniczny.

Zdjęcie zrobione ze szlaku żółtego w drodze z Przełęczy między Kopami w stronę Kuźnic

Powyżej dna Doliny Jaworzynki. W górze widok na Kopę Magury

Wydając serię filmową „Tatry Polskie - zwiedzaj, poznawaj, chroń”, mamy nadzieję zaszczepić w Tobie i w Każdym, bakcyla Tatr - bakcyla, będącego jednocześnie poszanowaniem, fascynacją i troską o tę bezcenną enklawę górską. Pragniemy, aby przesłanie i apel zawarty w filmie “Tatry Polskie - zwiedzaj, poznawaj, chroń” sprowokował każdego, kto po niego sięgnie, do zastanowienia się nad tym, jak pomóc ginącym gatunkom roślin - często endemicznym - i zwierzynie zamieszkującej lasy reglowe, czy hale. Jak zapobiec nadmiernej eksploatacji szlaków tatrzańskich i dewastacji naturalnego środowiska w obrębie Tatrzańskiego Parku Narodowego. A przede wszystkim, jak zwiedzać i poznawać, aby jednocześnie nie szkodzić tej urokliwej i cudownej przyrodzie tatrzańskiej. Aby uwrażliwiać młodych ludzi na to bezcenne dobro i piękno, a ucząc ich, przyczyniać się do jego ochrony.

Zdjęcie wykonane na Przełęczy między Kopami

Widoczne wzniesienie to Nosal

Tą inicjatywą filmową chcielibyśmy uwrażliwić każdego wędrowca, zarówno na piękno, jak i na kruchość tatrzańskiej przyrody, z którymi zderzamy się, wstępując w labirynt tatrzańskich ścieżek. Pragniemy wzbudzić w każdym wędrowcu zasłużony podziw dla Tatr, aby zanim wejdzie na szlak, wiedział, że dostąpi zaszczytu, stąpając po TEJ ZIEMI. Bo Tatry nie są przecież zwykłym pięknem. Są cudem natury, który należy podziwiać, kochać i starać się rozumieć. Dostarczają bowiem wielu wzruszeń i przeżyć. Ich magia sprawia, że stajemy się lepsi, wrażliwsi, wyciszeni i oczyszczeni z codziennych trosk i problemów. Dlatego trzeba je kochać! Kochać mądrze, tak aby cieszyły nas i nasze dzieci. Aby ze światem Tatr mogły spotykać się także przyszłe pokolenia.

Zdjęcie wykonane z górnej części szlaku żółtego prowadzącego
z Przełęczy między Kopami do Kuźnic.
Przedstawia dno Doliny Jaworzynki ze zboczem Boczania.

Wszystkie zdjęcia z prywatnych zasobów członków Zarządu Fundacji VITAL.

Ważne linki: