Jesteśmy tyle warci, ile zrobimy dla drugiego człowieka

Mini-Mundial - Charytatywny Turniej Czterech Drużyn

Odpowiadając na apel Dyrekcji Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci Niewidomych i Słabowidzących w Krakowie, ul. Tyniecka 6, Fundacja VITAL przy wsparciu finansowym Epoki Zdrowia podjęła we wrześniu 2010 roku inicjatywę charytatywną. W ramach tej akcji został zorganizowany Mini-Mundial Turniej Czterech Drużyn, który odbył się w dniu 25-09-2010 roku.

Całość zebranych tego dnia pieniędzy została przekazana na rzecz beneficjenta Akcji Charytatywnej: Specjalnego Ośrodka dla Dzieci Niewidomych i Słabowidzących z siedzibą w Krakowie przy ul. Tynieckiej 6. Kwota, jaką udało się pozyskać w czasie Turnieju, to 3.608 zł. Niezlicytowane przedmioty również zostały przekazane Dyrekcji Ośrodka z przeznaczeniem na kolejne aukcje.

Wszystkim Patronom, Partnerom, Darczyńcom, Ofiarodawcom, Uczestnikom i Kibicom serdecznie dziękujemy za wkład i zaangażowanie w akcję oraz za wielkie serca i empatię.

AKCJA CHARYTATYWNA

dla
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy
dla Dzieci Niewidomych i Słabowidzących
w Krakowie, ul. Tyniecka 6

Odpowiadając na apel dyrekcji Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci Niewidomych i Słabowidzących w Krakowie, ul. Tyniecka 6, Epoka Zdrowia oraz Fundacja VITAL podjęły we wrześniu 2010 roku inicjatywę charytatywną.

W ramach tej akcji został zorganizowany Mini-Mundial Turniej Czterech Drużyn, który odbył się 25-09-2010 roku. Murawę udostępnił nam Zarząd Klubu Sportowego NADWIŚLAN w Krakowie, ul. Koletek 20.

Drużyny biorące udział, to Reprezentacje:

1. Biznes Ligi (przedsiębiorcy)
2. TVP Kraków (dziennikarze)
3. ZIKiT (urzędnicy)
4. Wojewódzkiej Policji Małopolski

Mini-Mundial Turniej Czterech Drużyn skupił cztery drużyny. Do gry przystąpiły reprezentacje Biznes Ligi (złożona z przedstawicieli firm grających w Biznes Lidze), Wojewódzkiej Policji Małopolski, TVP Kraków i popularnego ZIKiT-u, czyli Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu w Krakowie.

Zaraz po losowaniu, na murawę wyszły pierwsze dwie drużyny. W rozpoczynającej Turniej rozgrywce, zmierzyły się drużyny Policji i Telewizji. Mecz był dość wyczerpujący, w którym TVP Kraków musiała uznać wyższość stróżów prawa.
W kolejnej rozgrywce Reprezentacja Biznes Ligi stanęła w szranki z ZIKiT–em. Piłkarze na co dzień rywalizujący ze sobą w Biznes Lidze pod barwami swoich firm, teraz stworzyli jedną silną drużynę i nie dając szans przeciwnikowi, wynik tego pojedynku ustalili na 6 -0 dla Biznes Ligi.
Formuła turnieju przewidywała następnie mecz o trzecie miejsce gdzie do walki wyszli piłkarze ZIKiT–u i TVP Kraków. Tym razem krakowski ZIKiT wysoko postawił poprzeczkę. Raz po raz zagrażał bramce przeciwnika. Jednak częsty udział TVP Kraków w wielu turniejach charytatywnych sprawił, że zaprawieni w bojach piłkarskich zawodnicy skutecznie odpierali ataki. TVP Kraków odniosła zwycięstwo i mogła cieszyć się z trzeciego miejsca w turnieju.
Finał został rozegrany już tylko pomiędzy Biznes Ligą a Policją. Emocjonująca i ostra gra toczyła się głównie w środkowej strefie i żadna z drużyn nie mogła przechylić szali zwycięstwa na swoją korzyść. Dopiero pod koniec pierwszej połowy Biznes Liga odebrała nadzieje Policji na zwycięstwo. 1:1 i takim wynikiem zakończyła się finałowa rozgrywka Turnieju.
Laur zwycięstwa w całym turnieju przypadł reprezentacji Biznes Ligi.
Najważniejszym jednak celem Mini-Mundialu Turnieju Czterech Drużyn nie był wynik sportowy, ale pomoc, jaką udało się uzyskać dla beneficjenta Akcji.
W trakcie Turnieju zbierane były pieniądze na rzecz Ośrodka. Swój wkład można było wnieść poprzez zakup cegiełek lub poprzez czynny udział w aukcji darów, które w większości Epoka Zdrowia wraz z Fundacją VITAL pozyskały od ludzi wielkiego serca. Licytowane były m.in. koszulka Wisły Kraków z podpisami zawodników, maskotki policji, czyli >Inspektor Wawelek<, oryginalna piłka Jabulani z podpisem Jerzego Dudka, replika medalu Wojciecha Fortuny z Sapporo z 1972 roku, koszulki numerów startowych współczesnych skoczków narciarskich z ich autografami, trzy albumy o pasji i karierze Adama Małysza i Justyny Kowalczyk z wpisem Apoloniusza Tajnera, bombonierę Pasję z czekoladową zawartością ZC WAWEL, płyty CD z muzyką relaksacyjną, plakat z filmu RYŚ z autografem Stanisława Tyma, książki kulinarne Ewy Wachowicz, album o tematyce sakralnej z wpisem Księdza Kardynała Stanisława Dziwisza i wiele innych. Każda drużyna dodatkowo wniosła swój wkład w przeprowadzaną zbiórkę.
Całość zebranych tego dnia pieniędzy została przekazana na rzecz beneficjenta Akcji Charytatywnej: Ośrodka dla Dzieci Niewidomych i Słabowidzących z siedzibą w Krakowie przy ul. Tynieckiej 6.
Po zakończeniu Turnieju, organizator wręczył kapitanom wszystkich drużyn jednakowe statuetki ufundowane przez Epokę Zdrowia.

Partnerami Epoki Zdrowia i Fundacji VITAL w zorganizowaniu
Mini-Mundialu Turnieju Czterech Drużyn były:

1. Klub Sportowy NADWIŚLAN

2. Ratownictwo i Edukacja

3. Stowarzyszenie Wolontariat Św. Eliasza

a Patronami Medialnymi były:

1. TVP Kraków1.
 2. Radio PLUS
3. Informator Medyczny „Zdrowie w Krakowie”

akcja Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy
dla Dzieci Niewidomych i Słabowidzących
w Krakowie, ul. Tyniecka 6

Wszystkim Patronom, Partnerom, Darczyńcom,
Ofiarodawcom,
Uczestnikom i Kibicom
serdecznie dziękujemy za wkład i zaangażowanie w akcję
oraz za wielkie serca i empatię.

Szanowni Państwo!

W czasie powodzi 2010 r. nasz Ośrodek poniósł znaczne straty – zalanych zostało 19 sal lekcyjnych, które obecnie wymagają remontu, straciliśmy podręczniki, pomoce dydaktyczne, sprzęt. W zaistniałej sytuacji bardzo potrzebna jest nam pomoc finansowa, gdyż oszacowane straty sięgają około 2 mln 120 tys. złotych.

Powódź w Krakowie spowodowała zalanie 2300 metrów kwadratowych powierzchni naszego Ośrodka znajdującej się poniżej parteru. Ulokowane są tam, licząc kolejno, następujące pomieszczenia, które w tej chwili nie nadają się do użytku:

• pracownie i warsztaty technikum korektorów i stroicieli instrumentów klawiszowych,
  • serwerownia,
  • dwa magazyny podręczników brajlowskich,
  • urządzenia MPEC dostarczające ciepłą wodę i ogrzewanie,
  • pomieszczenie, w którym zainstalowany jest piec ceramiczny,
  • pracownie języka angielskiego i niemieckiego,
  • sale szkoły przysposabiającej do pracy,
  • pralnia,
  • archiwum,
  • magazyny szkolne, sprzętowe i żywnościowe,
  • magazyn, w którym zgromadzony jest w dużej ilości sprzęt szczepu harcerskiego gromadzony przez wiele lat,
  • pracownia poligraficzna,

W tej części budynku woda sięgała miejscami dwóch metrów.

Zalane zostały, co zdarzyło się po raz pierwszy w historii, następujące sale znajdujące się w kolejnej części szkoły:

• pracownia zajęć technicznych,
  • pracownia wychowania muzycznego.

Tam woda sięgała ok. pół metra.

I kolejna część budynku, w której znajdują się:

• sale do zajęć szkoły muzycznej,
  • studio nagrań, czyli warsztat pracy dla uczniów kształconych w zawodzie technik dźwięku i technik realizacji dźwięku,
  • pracownia, czyli warsztat dla kształconych w zawodzie technik prac biurowych.

W tych pomieszczenia woda sięgała do wysokości okien.

Dzięki wielkiej ofiarności straży pożarnej, wszystkich pracowników ośrodka, jak i samych uczniów udało się zabezpieczyć bardzo dużą ilość sprzętu i pomocy dydaktycznych. Uratowane zostały wszystkie instrumenty, w tym 10 pianin szkoły muzycznej, wszystkie komputery z pracowni językowej i technik prac biurowych Zupełnie zniszczone zostały jednak warsztaty stroicielskie, gdyż wysoka woda, przybierająca gwałtownie, odcięła dostęp do tych pomieszczeń. Zniszczone zostały wszystkie urządzenia szkolnej pralni. Nie udało się wynieść wszystkich urządzeń chłodniczych.

Remontu będzie wymagało 19 sal lekcyjnych i wszystkie magazyny. Zniszczeniu uległa ogromna ilość pościeli, ręczników, zasłon i firan znajdujących się w pralni. Nie nadają się do użytku wszystkie meble znajdujące się w salach lekcyjnych. Nie udało się wydostać fortepianu znajdującego się w jednej z sal szkoły muzycznej. Woda zalewająca budynek pochodziła z kanalizacji i ze względu na zagrożenie skażeniem żadne ze sprzętów nie nadają się do użytku.

Dodam jeszcze, że nasz ośrodek jest największą w Polsce placówką kształcącą uczniów z dysfunkcją wzroku. Kształcimy w tak unikatowych zawodach jak technik dźwięku, czy korektor i stroiciel instrumentów klawiszowych. Szkoła ta straciła dziś całe zaplecze dydaktyczne w zakresie przedmiotów zawodowych. Jesteśmy placówką dumną ze swoich wychowanków, wśród których są stypendyści Prezesa Rady Ministrów, Ministra Edukacji. Jest wśród nich uczestnik paraolimpiady w Pekinie, trzykrotny wicemistrz świata w pływaniu. Procent zdanych egzaminów maturalnych w ubiegłym roku był wyższy niż w całej Małopolsce.

Dziś stajemy w obliczu wielkiej tragedii i bez pomocy ludzi dobrej woli trudno nam będzie się z niej podźwignąć. Liczymy na wsparcie na rzecz naszych niewidomych i słabo widzących wychowanków, którzy swoją nauką i pracą dowodzą, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą w osiąganiu życiowych sukcesów. Będziemy niezmiernie wdzięczni za każde wsparcie z Państwa strony, które umożliwi szybkie i sprawne przeprowadzenie niezbędnych prac remontowych oraz zakupienie podstawowego i specjalistycznego wyposażenia do wyremontowanych pomieszczeń.

droga
ewakuacja3
img_8628
lodowki2