Dobro to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się nią dzieli. Albert Schweitzer

O Fundacji

Motto Fundacji:

„Nie ma Wielkości bez Pasji…
Posiadanie daru empatii, to duży skarb…
Jesteśmy tyle warci, ile zrobimy dla drugiego człowieka

Zofia Durbacz

Fundacja VITAL

Pro Publico Bono

• Jest organizacją non profit z siedzibą w Krakowie
  • Została zarejestrowana w krakowskim KRS w dniu 26-02-2010 roku pod nr KRS: 0000349987
  • Jej korzenie sięgają dawnych tradycji filantropijnych rodziny Rulikowskich, do których nawiązują ich obecni potomkowie - działacze Fundacji VITAL
Ludwik Rulikowski, któremu w dniu 14 października 1869 roku władze Krakowa nadały tytuł Honorowego Obywatela Miasta Krakowa. Był on hojnym filantropem, który wspomagał ochronki, szkoły, szpitale, muzeum astronomii UJ, ale głównie, jak czytamy w epitafium: „…obdarzył tutejsze zakłady naukowe, a także hojnemi fundacyami instytuty dobroczynne zapomógł”

• Słowa Zofii Durbacz przytoczone powyżej, które zdobią statuetki – złote jabłka, przyjęła jako motto dla siebie
  • Hołduje zasadzie zawartej w słowach Charles'a Steinmetz'a:
    "Współpraca to nie sentyment – to konieczność ekonomiczna; dobrze wykonywana - staje się kluczem do sukcesu."
  • Dlatego zaprasza do współpracy inne podmioty, które stają się Partnerami  Fundacji VITAL w realizacji celów filantropijnych
  • Jest właścicielem 10. prestiżowych tytułów nadawanych na Gali Wyróżnień oraz dodatkowo dwóch: Anioła Filantropii i Asa Filantropii
  • Od początku swego istnienia sukcesywnie organizuje udane eventy dobroczynne i branżowe
  • Organizowane eventy charytatywne pozwalają Fundacji gromadzić środki pieniężne, przeznaczane na realizację celów statutowych i pokrycie kosztów z nimi związanych