Współpraca to nie sentyment - to konieczność ekonomiczna; dobrze wykonana - staje się kluczem do sukcesu

Rewitalizacja schronu

Pan Paweł, który wraz ze mną jest działaczem w Fundacji VITAL, zauważył któregoś dnia, że na działce jest charakterystyczny kopczyk pokryty zielenią, a że jest pasjonatem tematyki fortyfikacyjnej i schronowej, zainteresował się, czy aby tam nie kryje się coś ciekawego, związanego z przedmiotem jego zainteresowań. I to był strzał w dziesiątkę! Okazało się, że pod kopczykiem kryje się schron z II wojny światowej. Zbudowany jest z dwojakiego materiału budowlanego: ściany z cegły klinkierowej i z betonowego sklepienia, które chroniło prze bombardowaniem lotniczym.

W środku obiektu, znaleźliśmy mnóstwo śmieci, głównie puszek i butelek po alkoholu, oraz legowiska bezdomnych. Wynieśliśmy je, razem z ogromną ilością ziemi i gruzu. Mieliśmy ośmiotonowy kontener i niewiele miejsca w nim zostało. Szacujemy, że całego tego materiału było ok. sześciu ton!

Schron, który jest zlokalizowany w sąsiedztwie ul. Stella-Sawickiego w Krakowie. Ponieważ dotąd nikt się nim nie zajął i obiekt ten niszczał, uznaliśmy, że nie możemy dopuścić do dalszej jego dewastacji. Jest to obiekt historyczny, który liczy już 75 lat. Można więc śmiało uznać, że jest to zabytek z okresu II wojny światowej, niech więc służy społeczeństwu, jak zabytek. Zdjęcia (pod tekstem) pokazują, w jakim był stanie, gdy przyszliśmy doń po raz pierwszy.

Nasza Fundacja VITAL zajmuje się – mówiąc ogólnie – krzewieniem kultury zdrowia. Wychodzimy z takiego założenia, że takie właśnie miejsca, są świetnym pretekstem, aby wybrać się do nich np. na rowerze lub z kijkami Nordic Walking. Nie chcemy działać sztampowo, ale w sposób odmienny, może nawet ciekawszy.
Mamy już na swoim skromnym koncie dwie inicjatywy tego typu: Gaj Modrzewiowy przy ul. Padniewskiego, a teraz schron – zabytek na os. Dywizjonu 303.

Gdy pojawił się temat zapomnianego schronu, ucieszyliśmy się, że znów nadarza się okazja, by ofiarować społeczeństwu coś, do czego będzie można organizować sobie spacery czy wycieczki rowerowe i jednocześnie zdobyć nową wiedzę historyczną. Dlatego z zapałem zabraliśmy się do pracy.

O pomoc merytoryczną zwróciliśmy się do znawców historii, w tym tematyki schronowej w Muzeum Lotnictwa Polskiego. Wyjaśnili nam, że jest to poniemiecki schron przeciwlotniczy. Wielką ciekawostką historyczną jest to, że jest to zapomniany schron bliźniaczy do tego, który znajduje się na terenie Muzeum Lotnictwa Polskiego. O nim nawet nie wiedział konserwator zabytków. Okazało się, że tego obiektu nie ma w żadnej ewidencji zabytków Krakowa. „Kraków zyskał nowy zabytek” – usłyszeliśmy w biurze Miejskiego Konserwatora Zabytków, a tę wiadomość przyjęliśmy z wielkim zadowoleniem i satysfakcją.

Schron został zbudowany przez Niemców po tym, jak zbombardowali i przejęli lotnisko w Czyżynach na początku II wojny światowej. W tym rejonie podobnych obiektów było więcej, ale na ich miejscu w czasach PRL-u powstały osiedla mieszkaniowe.

Fakt, że został on zbudowany przez niemieckiego okupanta, nie powinien przeszkodzić temu, by obiekt ten został zachowany w dobrym stanie i mógł służyć lekcjom historii, tak samo lub podobnie, jak wiele innych obiektów zbudowanych przez III Rzeszę oraz jak fortyfikacje wchodzące w skład „Twierdzy Kraków” zbudowane przez Austriaków. Uważamy, że każdy taki obiekt jest cząstką historii, z którą naród polski musiał się zmierzyć, przelewając krew i cierpiąc z rąk okupanta.
Klucze do zrewitalizowanego i zabezpieczonego schronu przekazaliśmy społeczeństwu, na ręce Z-cy Dyrektora Wydziału Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego UMK, Pana Jerzego Mądrzyka, z wyrażeniem idei, że włożona przez nas praca jest naszym darem dla polskiego społeczeństwa, a schron ten jest niemym świadkiem historii, który ma wartość zabytkową i powinien służyć społeczeństwu, jak zabytek.

Dlatego chcielibyśmy, aby obiekt ten był udostępniany do zwiedzania zainteresowanym i zorganizowanym wycieczkom, szczególnie młodzieży szkolnej. Może być to świetny sposób, aby zaszczepiać młodym ludziom wartości patriotyczne oraz rozbudzać w nich zamiłowanie do historii Polski. Takie lekcje historii w plenerze przynoszą bowiem, znakomite efekty dydaktyczne.
 Nieopodal schronu i tablicy informacyjnej, zasadziliśmy drzewo – dąb, który otrzymał Imię II Pułku Lotniczego.

Tak wyglądał schron przed rewitalizacją

A teraz rewitalizacja. Na początek wielkie sprzątanie:

Clip 1

Clip 2

Clip 3

W tym materiale filmowym znajdziesz informację o przekazaniu zrewitalizowanego przez nas schronu. Uroczystość ta odbyła się w dniu 08-06-2015 roku. Szersze informacje z uroczystości w oddzielnych postach, albumach zdjęciowych i filmach. Większość postów na ten temat, także archiwalnych, od początku rewitalizacji, znajdziesz na fan page'u FB: Vitalny Kraków i Fundacja Vital.

Certyfikaty
playg stopg rewindg forwardg