Ruch zastąpi prawie każdy lek, ale żaden lek nie zastąpi ruchu. Wojciech Oczko

Nordic Walking Vitalnego Seniora

Patronat Honorowy

Prezydent Miasta Krakowa
Prof. Jacek Majchrowski

Projekt jest współfinansowany
ze środków Gminy Miejskiej Kraków

Partner projektu Patronat medialny

Szanowni Państwo!!

Gorąco dziękujemy wszystkim Państwu, za wspaniałe uczestnictwo w naszych zajęciach Nordic Walking. Zajęcia z Państwem przyniosły nam ogromną satysfakcję i przyjemność, gdyż okazali się Państwo wspaniałymi Kursantami,
a także Kompanami w przygodzie. Nie straszne były Państwu ulewy, wiatr i zimno oraz szaruga jesienna, a te niedogodności i tak zostały nam wszystkim wynagrodzone nielicznymi dniami pięknej pogody oraz ferią barw jesiennych.
To był dla nas zaszczyt i ogromna przyjemność spędzić z Państwem tak wiele godzin, bo aż 100,5 godz. w przeciągu półtora miesiąca!! Razem - przemierzyliśmy Park Jordana niemal wzdłuż i w szerz, wykorzystując ciekawe miejsca do różnorodnych ćwiczeń i do nabywania nowych umiejętności. Technika bowiem, w czasie marszu z kijkami Nordic Walking jest jednak wymagająca i - aby posługiwać się kijkami prawidłowo i w sposób bezpieczny, a więc taki, aby nie narażać się na kontuzje, trzeba jej się po prostu nauczyć, a potem ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Podejścia pod górę, zejścia trawersując, praca dłoni, prawidłowa koordynacja, aby nie chodzić na tzw. "misia".... no, jest tego troszeczkę i aby wszystkie te elementy ze sobą skoordynować, żeby "działy się same", bez naszego skupiania się nad nimi, wymaga wielu godzin ćwiczeń. Ale ćwiczenia czynią mistrza!! I nie omieszkam powiedzieć, że Państwo stali się właśnie Mistrzami w posługiwaniu się kijkami Nordic Walking!!

Ale przecież nie tylko Nordic Walking, bo pokosztowaliśmy też Tai Chi oraz ćwiczeń tanecznych (tak "na sucho", bo bez muzyki,ale nic to), podczas których poznali Państwo kroki podstawowe do bluesa, cha-cha-cha- i do samby brazylijskiej. I muszę powiedzieć, że świetnie sobie Państwo radzili!! Chwytali Państwo w lot krótkie, podstawowe "układziki" taneczne, które - wierzę w to mocno - będą Państwo wykorzystywać, gdy tylko zagra muzyka!!

Szanowni Państwo!!

Życzymy Państwu zdrowia i tak wspaniale utrzymywanej kondycji i chęci do aktywności sportowej. Pozostańcie Państwo nadal VITALNYMI SENIORAMI!! Bo takimi właśnie Państwo jesteście!! Nie zatraćcie tego!!

Bardzo prosimy o śledzenie naszej strony internetowej, przynajmniej raz w tygodniu, gdyż staramy się o to, byśmy mogli otworzyć dla Państwa 3-4 Centra Aktywnego Seniora oraz abyśmy wielką grupą mieli szansę chodzić na próby generalne do krakowskich teatrów. Odwiedzajcie więc Państwo naszą stronę :))

Pozdrawiamy Państwa vitalnie i do miłego zobaczenia :))

Na każde zajęcia zapewnialiśmy 25 par kijków Nordic Walking

A oto - bagatela - 556 zdjęć ze wszystkich zajęć!!
Sukcesywnie, dodamy jeszcze filmiki, które, jak sądzimy,
każdy z Państwa z wielką przyjemnością obejrzy.

Fotogaleria z zajęć Nordic Walking w ramach projektu Vitalny Senior
Fotogaleria nr 1 - 100 zdjęć
Fotogaleria nr 2 - 100 zdjęć
Fotogaleria nr 3 - 100 zdjęć
Fotogaleria nr 4- 100 zdjęć
Fotogaleria nr 5 - 100 zdjęć
Fotogaleria nr 6 - 56 zdjęć

W październiku - w ramach II etapu projektu "Vitalny Senior" przeprowadziliśmy zajęcia Nordic Walking dla 8 grup,
których uczestnikami byli krakowscy Seniorzy.
Każda grupa otrzymała po 8 treningów,
co w sumie dało 64 treningi x 1,5 godz. = 96 godzin:
(+ dodatkowe 3 spotkania po 1,5 godziny = 4,5 godziny.)
Razem = 100,5 godz.

I grupa w godz.: 10:00-11:30 w dniach: 05X, 07X, 10X, 12X, 17X, 19X, 24X, 26X.

II grupa w godz.: 11:30-13:00 w dniach: 05X, 07X, 10X, 12X, 17X, 19X, 24X, 26X.

III grupa w godz.: 15:00-16:30 w dniach: 05X, 07X, 10X, 12X, 17X, 19X, 24X, 26X.

IV grupa w godz.: 16:30-18:00 w dniach: 05X, 07X, 10X, 12X, 17X, 19X, 24X, 26X.

V grupa w godz.: 10:00-11:30 w dniach: 04X, 06X, 11X, 13X, 18X, 20X, 25X, 27X.

VI grupa w godz.: 11:30-13:00 w dniach: 04X, 06X, 11X, 13X, 18X, 20X, 25X, 27X.

VII grupa w godz.: 15:00-16:30 w dniach: 04X, 06X, 11X, 13X, 18X, 20X, 25X, 27X.

VIII grupa w godz.: 16:30-18:00 w dniach: 04X, 06X, 11X, 13X, 18X, 20X, 25X, 27X.